Naar een nieuw evenwicht
Samenvatting
De traditionele politieke ideologieën staan onder druk. Ook de christendemocratie. Zij is destijds ontstaan in een andere wereld. Tijden veranderen, maar waarden zijn duurzamer. Verbondenheid – een kernidee – staat haaks op te veel polarisering en individualisering vandaag. Dat maakt onze waarden niet minder waardevol. Maar tegelijk moeten we ons nog beter bewust zijn van de wereld zoals die is, en beseffen dat een boodschap telkens anders verwoord en belichaamd moet worden. Een nieuw evenwicht tussen ethisch idealisme en politiek realisme is nodig. Wij moeten illusies vermijden door te hoge verwachtingen over onze mogelijke aanhang, en niet vervallen in fatalisme uit ontgoocheling.

Piet Steenkamp ondertekent het fusieprotocol. Rechts vice-voorzitter Jansen van Raay. Staand vrnl: Bukman (CDA voorzitter), Van Leeuwen (voorzitter CHU), De Boer (voorzitter ARP) en van Zeil (voorzitter KVP).
Bron: ANP 12 Oktober 1980
Uitgaande van het personalisme, van de waarde van elk mens als een uniek wezen op zich of als ingeschreven in de palm van Gods hand, streven wij naar een samenleving gebaseerd op:
- een politieke democratie, met respect voor minderheden;
- een ecosociale markteconomie, met bescherming voor mensen die het moeilijk hebben en voor de mensheid zelf, die bedreigd is;
- een Europese Unie die beschermt tegen allerlei bedreigingen (werkloosheid, onzekere banen, illegale migratie, pandemie, terrorisme, klimaatverandering, grote ongelijkheden) en een Europa dat competitiever en soevereiner is, dus minder afhankelijk van China en de VS.
Veel mensen vragen zich vandaag de dag af: waar gaat onze samenleving heen? Waar wil je naartoe?
De nationale politiek en de politiek in het algemeen kunnen een samenleving weliswaar minder vorm geven. En toch.
Christendemocraten zoeken naar een evenwicht tussen: markt en staat, rechten en plichten, openheid en identiteit, economie en ecologie, verantwoordelijkheid en solidariteit, klein- en grootschaligheid, overleg en het primaat van de politiek.
Sleutelwoorden voor ons zijn:
- dialoog met mensen en organisaties
- respect voor elkaar en voor de wet
- sociale samenhang (tussen sociale groepen, tussen religies en etniciteiten)
- gematigdheid in woord en daad (geen angst- en vijanddenken).
Onze uitdagingen:
- waarden, in plaats van alleen belangen
- herkenbaarheid: evenwicht betekent niet dat men naar het ene en dan naar het andere zwalkt
- geloofwaardigheid en authenticiteit: we moeten zelf datgene zijn waarvan we willen dat anderen het zijn
- kracht van de overtuiging: we moeten niet alleen ‘volgers’ zijn van tijdelijke trends, maar ook ‘leiders’, geïnspireerd door waarden.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-9155
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.