Naar een herwaardering van de samenleving
Samenvatting
Devie Badloe
Leeftijd 33 jaar | Actief als bestuurssecretaris Kind en Onderwijs Rotterdam, gemeenteraadslid Capelle aan den IJssel voor het CDA |
Godsdienst/ levensovertuiging hindoeïstisch | Politieke partij CDA-lid sinds 2007 |
Geboorteplaats Dordrecht | Passies goed onderwijs, de sleutel tot de toekomst van ieder kind |
Woonplaats Capelle aan den IJssel |
Beste Hugo de Jonge,
Allereerst de hartelijke felicitaties met het lijsttrekkerschap van het CDA. Ik wens u veel succes om met nieuw elan onze partij te leiden en hoop dat u daarbij de boodschap van mijn brief wilt omarmen en uitdragen.
In deze brief doe ik een poging mijn visie op de Nederlandse samenleving op te schrijven en te vertellen wat deze volgens mij nodig heeft aan politiek leiderschap voor de vraagstukken van vandaag en (over)morgen. Dit vraagt om een kritische terugblik en een hoopvolle vooruitblik met als hamvraag: welke politiek heeft Nederland nodig, en welke koers willen wij varen met het CDA?
Christendemocratische waarden
De reden dat ik in 2007 koos voor het CDA waren drie pijlers die mij enorm aanspraken: geloof, opvoeding en onderwijs. Mijn geloof is het hindoeïsme. In het hindoeïsme zitten veel ideeën vervat die overeenkomen met het christendemocratisch gedachtegoed. ‘Leven naar het voorbeeld van God’ betekent voor mij: het beste uit jezelf halen en je talenten optimaal benutten om een steentje bij te dragen aan de samenleving. Ongeacht hoe je eruitziet, wat je gelooft of wie je bent, ieder mens betekent evenveel voor de samenleving. Dat vraagt niet om een samenleving waarin mensen worden uitgesloten, maar om een samenleving die kansen biedt.
In de boodschap van het CDA herken ik wat ik van huis uit meekreeg: normen, waarden, respect, fatsoen en zorg voor elkaar. Bij het laatste ligt de nadruk vooral op het gezin en de naasten (familie) als hoeksteen van de samenleving. En wat mij het meest aanspreekt: ‘Het CDA staat voor de gedeelde waarden die ons verbinden, voor de traditie van tolerantie en verantwoordelijkheid. Deze waarden en tradities moeten we beschermen en doorgeven in opvoeding en onderwijs.’ Een veilig thuis en goed onderwijs zijn tenslotte de sleutels tot de toekomst van ieder kind.
‘Wij moeten het alternatief zijn voor de schreeuwers in het politieke veld.’
40 jaar CDA – het bestaansrecht
Het veertigjarig jubileum van het CDA is iets om trots op te zijn. Het bevestigt dat het CDA-gedachtegoed en de grondbeginselen nog steeds gewaardeerd worden en voor vele leden en kiezers onderdeel zijn van het dagelijkse leven. De uitgangspunten van publieke gerechtigheid, solidariteit, rentmeesterschap en gespreide verantwoordelijkheid zijn nog steeds relevant. Toch moeten ze in tijden van polarisatie ook aangewakkerd of vernieuwd worden.
Een brede volkspartij
U en ik, en de traditionele achterban, weten dat het CDA een brede volkspartij is. Eenieder die onze grondbeginselen onderschrijft is welkom bij onze partij. Zoals Piet Steenkamp het verwoordde: ‘We vragen niet naar welke kerk je gaat, wel of je dezelfde waarden deelt in het samenleven.’ Die normen en waarden die mij zo aanspreken, zijn eigenlijk universeel en zouden meerdere (doel)groepen in de samenleving moeten bereiken. Gelet op de grootte van onze partij (19 zetels) bereiken wij nog niet alle groepen en zijn niet alle Nederlanders zich bewust van ons gedachtegoed en onze grondbeginselen.
Een jaar geleden heb ik de handschoen opgepakt om als voorzitter van het CDA Netwerk Diversiteit een steentje bij te dragen aan een sterkere uitstraling van het CDA als brede volkspartij. Een afspiegeling zijn van de samenleving, en opkomen voor, het vertegenwoordigen van en de taal spreken van alle Nederlanders zijn de ingrediënten van een brede volkspartij. Daarvoor zorgen is nu ook een taak voor u als nieuwe leider van het CDA! Het CDA is meer dan de ‘C’; durf die rol op u te nemen.
De huidige polarisatie vraagt om het erkennen, doorgronden en afwegen van de botsing tussen verschillende groepen of culturen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat diversiteit een meerwaarde heeft. Bij grote maatschappelijke opgaven, zoals de bestrijding van racisme en discriminatie, de aanpak van de stikstofuitstoot en de armoedeproblematiek, betekent niet óver, maar mét de mensen spreken dat je kunt komen tot breedgedragen oplossingen. Er moet een samenspel zijn tussen betrokkenen, waarbij we zoeken naar wat ons bindt en hoe we elkaar kunnen aanvullen, ieder vanuit zijn of haar eigen visie. De kracht zit namelijk in de verschillende invalshoeken, voortkomend uit bijvoorbeeld een studie, sociaal-economische status of culturele achtergrond. Geen eenzijdige blik, maar juist gebruikmaken van de pluriformiteit. Dit geldt ook voor de lokale en de provinciale CDA-afdelingen. De partij moet niet alleen besturen, maar de reflectie en input vanuit de afdelingen gebruiken om te vernieuwen. Zorg voor nabijheid, houd de lijnen kort, toon begrip en interesse. Zoals oud-voorzitter Antoon Veerman (1968-1973) ooit zei: ‘De partij is geen unie, maar een appèl. Niet naar binnen gericht, maar op de ander, naar buiten.’
Van polarisatie naar verbinding
Onze samenleving krijgt steeds meer te maken met polarisatie, en de ongelijkheid wordt op verschillende terreinen alleen maar groter. Het is belangrijk om het vertrouwen van de burger te winnen en te zorgen voor een verbindende rol. Streven naar een inclusieve samenleving waarin we de vaardigheden hebben om ons te verplaatsen in de ander en samen op zoek gaan naar gedeelde waarden, want die zorgen voor verbinding, waardering en respect voor elkaar. De samenleving heeft niets aan wij-zij-denken! We moeten zij aan zij onze verantwoordelijkheid nemen om ons land door te kunnen geven aan de volgende generatie. Wij moeten het alternatief zijn voor de schreeuwers in het politieke veld. De kunst is om het midden (en de stille meerderheid) te versterken. De traditionele achterban is vaak al overtuigd, maar om nieuwe doelgroepen te bereiken (zoals Nederlanders met een migratieachtergrond of Nederlanders uit de grote steden) is meer nodig dan alleen het ‘veilige en traditionele’ doen. Dit vraagt om lef en creativiteit in de keuzes die voor het verkiezingsprogramma gemaakt worden op het gebied van zorg, onderwijs, veiligheid, duurzaamheid, integratie en immigratie.
Nieuwe waarden in de samenleving
Juist in de coronacrisis wordt omkijken naar elkaar steeds belangrijker. We zien vanuit de samenleving heel mooie initiatieven ontstaan. De vitale sectoren blijken de ruggengraat van onze samenleving. Alle lof en waardering richting de werknemers in de zorg, het onderwijs, de veiligheid en het ambacht. Als wij deze sectoren waarderen, moeten wij het gesprek aangaan met de werkgevers, en hen verzoeken de waarden van publieke gerechtigheid en solidariteit beter tot hun recht te laten komen, ook in de cao. Niet voor niets zei oud-directeur van het Wetenschappelijk Instituut Jos van Gennip een aantal jaar geleden: ‘Wil het CDA de komende jaren zijn positie behouden of versterken, dan moet er een sterkere brug geslagen worden tussen de eigen uitgangspunten en de politieke keuzes.’ Daarbij is het essentieel om keuzes te verantwoorden. Want keuzes die pijn doen of nieuw zijn, moet de samenleving kunnen begrijpen om niet te vervreemden van de partij en de politiek.
Durf door deze crisis tot een herwaardering van de samenleving te komen en haar op een andere manier in te richten. Er moet een samenleving komen met nieuwe waarden. Van winst naar waarden, niet alleen voor onszelf, maar ook om de aarde te laten herstellen en het gebruik hiervan te herzien. Juist in deze coronatijd liggen er kansen om verder te kijken dan ons eigen belang en bestaande systemen en gebruiken. Te denken valt aan flexibilisering en een betere toegankelijkheid van het hoger en wetenschappelijk onderwijs (dat betekent een ‘nee’ tegen het leenstelsel), digitale burgerparticipatie, herwaardering van vitale sectoren, een evenwicht vinden op de beleidsterreinen landbouw en export, wonen en mobiliteit, immigratie en integratie, en een herziening van het belasting- en het zorgstelsel. Houd uw rug recht bij mogelijke nieuwe coalitieonderhandelingen, geef de partij een duidelijk profiel, en blijf waardevast over de CDA-uitgangspunten.
Rechtvaardige samenleving
In deze tijd wordt duidelijk hoe belangrijk de rol van de overheid is – een betrouwbare overheid die pal staat voor de bescherming van mensen en die opkomt voor de kwetsbaren in onze samenleving. De overheid moet dienstbaar zijn aan de inwoners, en niet andersom! Er is een grote woningnood en een grote vraag naar betaalbare woningen. Als CDA moeten we opkomen voor de starters (generatie van de toekomst) en gezinnen (hoeksteen van de samenleving).
Door de coronacrisis wordt duidelijk zichtbaar dat de tweedeling doorslaat in problemen als onderwijsachterstanden, hoge drempels naar het hoger en wetenschappelijk onderwijs, armoede, huiselijk geweld, werkloosheid en ondermijnende criminaliteit. Een persoonlijk appel om u met hart en ziel in te zetten om deze kansenongelijkheid tegen te gaan.
Rentmeesterschap
We hebben de aarde te leen en moeten haar zo ook behandelen. Voor een land dat we door willen geven aan de volgende generaties moeten we ook duurzame keuzes maken die natuur, dier en mens ten goede komen. Het behalen van de klimaatdoelstellingen hangt samen met de aanpak van het mobiliteits-, huisvestings- en duurzaamheidsvraagstuk (uitstoot). Daarnaast vraagt het niet alleen iets van de beleidsterreinen an sich, maar ook om een cultuurverandering bij burgers, universiteiten, (vervoers)bedrijven en werkgeversorganisaties. Hoewel het pijn doet om bepaalde besluiten rondom de stikstofproblematiek te nemen, kunnen we er niet omheen dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is om te zorgen voor een oplossing, dus ook de sectoren landbouw, luchtvaart, transport en infrastructuur zullen moeten bijdragen. Houd alleen voor ogen: haalbaar, betaalbaar en maatwerk, want de kwetsbaren in onze samenleving mogen niet de zwaarste lasten dragen.
De waarde van Europa
Generaties voor ons begonnen met samenwerking in Europa om de vrede te bewaren. Later kwam daar de wens bij om samen te werken voor meer welvaart. Wereldwijde welvaart en gemeenschappelijke waarden zorgen voor stabiliteit en perspectief. Ons land is een open, democratische en pluriforme rechtsstaat, en maakt deel uit van een sterk Europa; daar moet het CDA zich altijd voor blijven inzetten. Er zijn verschillende voorbeelden uit de geschiedenis te noemen die zich niet mogen herhalen, zoals de Tweede Wereldoorlog en de slavenhandel in de tijd van het kolonialisme. Om het heden te begrijpen en de vrijheid van nu te waarderen en te respecteren, moeten we leren van het verleden. Onze veiligheid, welvaart en manier van leven zijn het beschermen waard. Samenleven vraagt om respect en begrip voor elkaar, maar we moeten ook dankbaar zijn voor en zuinig zijn op onze leefomgeving. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid (rechten en plichten) om ons land op een vreedzame en duurzame manier door te geven.
Beste Hugo, ik kijk uit naar uw leiderschap en de koers van de partij. Zorg voor een samenleving waarin mensen naar elkaar omkijken en zich medeverantwoordelijk voelen voor hun omgeving. Een samenleving die niet het individualisme vooropstelt, maar solidair is met de medemens en een langetermijnvisie heeft. Niet alleen voor elkaar, maar zeker ook voor de aarde die we te leen hebben. Zorg voor een brede volkspartij die de taal spreekt van alle Nederlanders. Een sterk maatschappelijk middenveld en een betrouwbare overheid zorgen voor een veerkrachtige en verbonden samenleving!
Met vriendelijke groet,
Devie Badloe, raadslid CDA-Capelle aan den IJssel,
voorzitter CDA Netwerk Diversiteit
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-9155
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.