Een stap opzij doen en ruimte maken
Samenvatting
Vorig jaar september zaten we met z’n vieren achter onze laptop af te tellen totdat de kaartverkoop begon. Op het moment suprème logden we elk afzonderlijk in en zagen we tot onze afschuw dat we alle vier ergens achter in de wachtrij werden geplaatst. Ik geloof dat mijn zoon het beste nummer had, met ongeveer 73.000 wachtenden voor hem. En dan ga je rekenen: er kunnen zo’n zestigduizend mensen in de Arena, je kunt per persoon zes tickets kopen, dus met nummer 73.000 en zoveel kom je niet ver. Zelfs toen er nóg twee extra concerten werden afgekondigd haalden we het niet: geen kaarten voor het concert van onze helden van Coldplay in de Johan Cruyff Arena.
Totdat mijn zus appte dat het haar wél was gelukt. Ze had er meteen zes gekocht en ze had nog plek voor twee. Maar ja, wij waren dus met z’n vieren.
We waren er heel snel uit. Ik dacht aan de concerten die ik ooit bezocht. Dire Straits, Toto, Simply Red, George Michael, The Rolling Stones (was niet best, de enige keer in mijn leven dat ik eerder wegging), Bruce Springsteen en Faithless (het beste wat ik ooit live heb gezien). Ik hoefde mijn ogen maar te sluiten en ik was weer terug op die euforische avonden in De Kuip, Ahoy, de Arena of het GelreDome. En ik wist: dat gun ik mijn kinderen ook. Nu is het hun beurt. Zij moeten meemaken wat ik al zo vaak heb mogen meemaken.
Mijn vrouw en ik deden met plezier een stap opzij en het voelde volkomen vanzelfsprekend. We deden dat in het volle besef dat het best lang kon duren voordat de mannen van Coldplay Nederland weer zouden aandoen. Ze zijn namelijk heel bewust bezig met duurzaamheid en ze realiseren zich dat een wereldtournee niet best is voor je ecologische voetafdruk. Nadat ze in 2019 hun vorige album Everyday Life uitbrachten, maakten de bandleden heel snel bekend dat ze niet meer op tournee zouden gaan. Gezien de klimaatcrisis vonden ze dat onverantwoord.
Na de release van Music of the Spheres in 2021 deelde Coldplay mee dat er toch weer getoerd zou gaan worden. De band had daarvoor wel enkele maatregelen getroffen. In de eerste plaats kregen de toch al dure kaartjes een extra opslag zodat er bomen konden worden geplant ter compensatie van de reeks concerten. Daarnaast was een deel van de vloer op het veld in het stadion een kleine energiecentrale: hoe meer er gedanst en gesprongen zou worden, hoe meer energie er werd opgewekt.

Coldplay, Music of the Spheres World Tour, niet gezien op 15, 16, 18 of 19 juli 2023 in de Johan Cruyff Arena. Foto: Flickr, Ralph_PH
Het is mooi en betekenisvol dat wereldsterren zo bewust bezig zijn met het voortbestaan van onze planeet. Je zou hopen dat dat overslaat op hun ongekend grote fanschare. Ik denk dat de inspanningen van Coldplay vooral tot doel hebben om bewustwording te creëren – maar om onze aarde te redden is uiteraard meer nodig.
De Wageningse hoogleraar Cees Buisman legt in zijn zeer geslaagde essay De mens is geen plaag uit dat wij mensen er niet aan ontkomen om ons gedrag, of nee: ons menszijn te veranderen om echt verschil te maken. Dat vraagt vooral van het rijke (westerse) deel van de mensheid dat het ruimte maakt, dat het een beetje inschikt, dat het een minder groot beslag legt op de natuurlijke hulpbronnen die de aarde ons biedt; kortom, dat het zegt: wij hebben al zoveel, we gunnen onze medebewoners van deze aarde ook hún deel. Zij moeten ook kunnen gebruikmaken van wat deze wereld aan natuurlijke rijkdom te bieden heeft.
Hoe moeilijk dat is, ondervond ik op de avond dat mijn kinderen naar het concert van Coldplay gingen. Om er die 19e juli toch een beetje bij aanwezig te zijn, had ik hun muziek opgezet. ‘Oh, I think I landed / Where there are miracles at work / For the thirst and for the hunger / Come the conference of birds.’
En toen zei mijn vrouw: ‘Wist je dat P. en S. afgelopen weekend ook naar Coldplay zijn geweest?’ Ik voelde een steek van jaloezie in mijn buik. Vanuit de speaker klonk de stem van Coldplayzanger Chris Martin: ‘Saying it’s true, it’s not what it seems / Leave your broken windows open / And in the light just streams / And you get a head, a head full of dreams / You can see the change you wanted.’
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-9155
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.