Event
Samenvatting
Wat een evenement is, weet iedereen nog steeds. Hooguit mogen ze al geruime tijd geen doorgang vinden. Dat is goed nieuws voor het begrip event, dat aan een opmars bezig was, ook al lang voor de uitbraak van het coronavirus. Ik herinner me dat ik, jaren geleden, via mijn huisarts gesprekken aanvroeg met een psycholoog. Het werden een paar aangename uren. Om de kosten door mijn zorgverzekeraar vergoed te krijgen, was ook een gesprek met een psychiater nodig; op grond van zijn diagnose of indicatie zou de daarna opeens noodzakelijke behandeling kunnen worden voortgezet. Maar de man vond mij evenwichtig, redelijk omgaan met wat hij aanduidde als een ingrijpend life event. Verdriet en boosheid, oké, maar gelet op dat event dus … was dat alleen maar heel normaal. Met drie sessies was ik klaar. Toen ik buiten stond moest ik het juichen onderdrukken. Ook een soort event.
Eigenlijk heb ik de pest aan het woord, dat noemde ik hier al eens eerder. Terloops.
Event betekent ‘gebeurtenis’.
Of wellicht ‘bijzondere, speciale gebeurtenis’. Meer niet. Maar tik het woord in bij Google, en van alles blijkt een event te maken. Een online-event. Een (social)media-event. Ik vermoed dat er in de opmaat naar de verkiezingen in het voorjaar van 2021 ook heel wat online-events door politieke partijen zullen worden georganiseerd, waarbij deskundige event-specialisten de boel zullen launchen, eventueel in een feestelijke virtuele lounge; meet-and-greets met kandidaten, een vipticket via Zoom, een flesje bubbels thuisbezorgd, om via het scherm met elkaar op een goede afloop te kunnen toosten, ook zonder het lynchen van tegenstanders. En dat het maar een epische avond mag worden! Want ‘episch’ is het nieuwe woord voor ‘indrukwekkend’. Ook mij suizen de uitnodigingen voor events me tegenwoordig om de oren. Wat worden er veel gebeurtenissen gemaakt, de ene nog origineler, unieker en exclusiever dan de andere. (Wat ook al vreemd is, maar vooruit.) Elk event moet op z’n minst de zeggingskracht hebben van een life event: om hypes gaat het uiteraard nooit. Al die events schrijven tezamen aan een epos dat waarschijnlijk nooit iemand zal lezen. Sterker nog, het Nederlands voegt iets redelijks en relativerends aan het woord event toe: een paar kleine, intieme events worden eventjes. Iedereen reikhalst en grijpt op de juiste tijd het momentum, tada! Maar dat is toch maar eventjes.
Eventueel beklijft het nog een dag. Maar blijvend, duurzaam is dat niet.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-9155
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.