Van woningmarkt naar volkshuisvesting
Samenvatting
Julius Terpstra

Leeftijd 31 jaar | Actief als Tweede Kamerlid voor het CDA, met portefeuille Wonen en Ruimtelijke ordening |
Godsdienst/ levensovertuiging protestants-christelijk (PKN) | Politieke partij CDA-lid sinds 2009 |
Geboorteplaats Emmeloord | Passies samen zijn met vrienden en/of familie |
Woonplaats Leiden |
Geachte heer De Jonge, beste Hugo,
Deze zomer werd je gekozen tot lijsttrekker en nieuwe partijleider van het CDA. Daarbij past om te beginnen een felicitatie. Ik wens je veel succes en wijsheid toe bij het vervullen van deze taak.
Op het moment van schrijven gaan we als Nederland door een pandemie zoals nooit eerder is vertoond. De impact van de coronacrisis is op tal van terreinen voelbaar en merkbaar. Hoe beschermen we de kwetsbaren tegen het virus? Maar tegelijkertijd, hoe zorgen we ervoor dat mensen hun baan behouden zodat er brood op de plank komt? Het is een onzeker pad waar we als samenleving in gezamenlijkheid zo goed en zo kwaad als het gaat proberen uit te komen. Mooi en goed om te zien dat we als CDA, en in het bijzonder jij als minister van VWS, niet weglopen voor deze grote verantwoordelijkheid en vooraan staan in de strijd.
De onzekerheid van de crisis maakt echter ook dat spanningen in de samenleving worden uitvergroot en dat het wantrouwen jegens elkaar en de overheid toeneemt. In mijn ogen is het niet goed om toekomstige generaties te verliezen aan het huidige gepolariseerde klimaat in Nederland.
Tegenstellingen als stad/platteland, wel/geen huis, werkgever/werknemer en jong/oud worden sterk uitvergroot. Het ontbreekt de samenleving steeds meer aan binding. Juist het zoeken van verbinding is wat verweven zit in het christendemocratische DNA. Het is mijn sterke wens en hoop dat het CDA, als middenpartij met jou als lijsttrekker, bij machte is mensen en opvattingen dichter bij elkaar te brengen. Een brug slaan, in plaats van tegenstellingen vergroten en polariseren.
Graag wil ik je specifieke aandacht vragen voor de woningnood en de crisis binnen de volkshuisvesting. In mijn eerste week als Kamerlid kreeg ik een mail van Gert. Hij is 30 jaar, woont met zijn vriendin in een omgebouwd klaslokaal en zou graag aan een gezinnetje beginnen. Totaal wanhopig mailde hij me met het verzoek om meer betaalbare woningen voor starters. Hij is niet de enige. Als dertiger zie ik het overal om mij heen gebeuren: jongeren hebben schulden door het leenstelsel, flexibilisering op de arbeidsmarkt zorgt voor onzekerheid, en het vinden van een betaalbare woning (koop of huur) is verder weg dan ooit. Ondertussen loopt het tekort aan woningen verder op, blijven de huizenprijzen stijgen en is dakloosheid de afgelopen jaren verdubbeld. De tegenstelling tussen het wel of niet hebben van een huis wordt groter en groter.
‘Als christendemocraten geloven we dat wonen meer is dan alleen een dak boven je hoofd.’
Als christendemocraten geloven we dat wonen meer is dan alleen een dak boven je hoofd. Je woning is waar je samenleeft met anderen; het is een plek waar je je bindt. Je woning bepaalt wie je bent, geeft je identiteit. Waar de markt slechts bouwt met het oog op maximale winst, moet het doel van christendemocraten zijn om woningen betaalbaar en divers te maken. Zo krijgt Gert de mogelijkheid om een gezin te starten en kunnen senioren doorstromen. Te lang zijn we als CDA meegegaan in het idee dat de markt de problemen rondom wonen wel zou oplossen. We moeten erkennen dat de ‘woningmarkt’ hopeloos gefaald heeft, en tegenstellingen tussen hen die wel of geen huis hebben juist heeft vergroot.
Mijn grote wens voor 2021 op het gebied van wonen is om als CDA te komen ‘van woningmarkt naar volkshuisvesting’. Prioriteit nummer 1 moet zijn om voor 2030 één miljoen nieuwe betaalbare en duurzame woningen bij te bouwen. Laten we de woningbouwcorporaties weer in hun kracht zetten door de verhuurdersheffing af te schaffen en het mogelijk te maken om te verhuren aan middengroepen. Juist mensen die werken in de vitale beroepen, zoals veel docenten, agenten en verpleegkundigen, snakken naar betaalbare woningen in het middensegment. Is het niet bij uitstek een christendemocratische gedachte om corporaties deze taak te laten oppakken nu de markt faalt? Ook het bouwen aan de randen van dorpen en kernen zou door een nieuwe minister van Volkshuisvesting mogelijk gemaakt moeten worden. De woningnood is alleen op te lossen door binnenstedelijk én buitenstedelijk te bouwen. Dit vergroot de leefbaarheid en geeft jongeren meer kans op een eigen woning in het eigen dorp of de eigen regio.
Afijn, Hugo, genoeg concrete ideeën richting de verkiezingen van maart volgend jaar om de woningnood aan te pakken. Laten we als CDA een positief verhaal vertellen, waarbij we draagvlak zoeken voor breedgedragen oplossingen. Geen centralistische aanpak van bovenaf of marktwerking als oplossing; het antwoord komt vanuit de samenleving. Dat is wat ons als CDA onderscheidt van populisten en one-issuepartijen.
Jij zult als voorman in de vuurlinie komen te staan om ons verhaal aan de man te brengen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we, samen met alle leden, er een prachtige campagne van gaan maken, met een mooi resultaat in het vooruitzicht.
Alle goeds en een hartelijke groet,
Julius Terpstra
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-9155
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.