Meer van het goede
Samenvatting
Met Pieter Heerma als voorzitter van de fractie van het CDA in de Tweede Kamer heeft de fractie gekozen voor continuïteit. Heerma en Buma stammen beiden uit Friesland. Dat op zich is al een indicatie van kalme vastberadenheid. Karakters die niet gauw van hun stuk zijn te brengen. Maar dat is het niet alleen. Het dagelijks leven in die mooie provincie weerspiegelt veel elementen van het gedachtegoed van het CDA. Ik noem betrokkenheid op, en zorg voor elkaar. Hechte familie- en vriendenverbanden. Niet gemakkelijk te beïnvloeden, bescheiden mensen op wie je aan kunt. Buma en Heerma passen naadloos in dat beeld. Beiden stellen niet hun eigen belang voorop, maar waren en zijn bereid hun diensten te leveren, ook als het buiten minder mooi weer is. Met Heerma na Buma krijgt het CDA meer van het goede.
De belangrijkste verdienste van Sybrand Buma is dat hij weer een begin van saamhorigheid heeft gebracht als basis van een nieuw CDA. De voortrommelende interne ellende had niet alleen veel kiezers gekost, maar vooral was het CDA het kostbaarste van zijn bezittingen kwijtgeraakt: het behoorlijk brede maatschappelijke vertrouwen dat het CDA uiteindelijk altijd het fundament was voor de stabiliteit van de samenleving. Buma’s rustige optreden verschafte hem gezag, terwijl het keten in de klas geleidelijk uitdoofde. Daardoor kon hij stellig zijn in zijn contacten naar buiten, naar andere partijen en naar de samenleving. Het CDA spreekt weer met één mond – misschien met hier en daar een ander accent, maar met één mond.

Foto: Leonard Walpot
Het CDA spreekt misschien hier en daar met een ander accent, maar wel weer met één mond
Zorgzaamheid en vriendschap
Pieter Heerma neemt het nu over. Als secretaris van de fractie was hij al enige tijd de trouwe metgezel van Buma bij alle politieke besprekingen, waaronder de laatste kabinetsformatie. Hij kent dus zijn dossiers. Zijn politieke oriëntatie zal niet veel verschillen van die van zijn voorganger. Ook Heerma bouwt het liefst geduldig en gedegen op de grondbeginselen van de christendemocratie: hij wil op basis van, zo veel mogelijk, soevereiniteit in eigen kring de burgers toerusten en uitdagen tot zorgzaamheid en vriendschap voor elkaar. Zijn doel zal zijn de samenleving te motiveren tot nieuwe verbanden waarin een sociaal recht geldt, en niet dat van de sterkste. Zijn leeftijd (41 jaar) maakt dat hij de taal en de tekenen van de tijd verstaat.
Het CDA staat de komende jaren onverminderd voor grote uitdagingen en inspanningen.
De samenleving is nog naarstig op zoek naar nieuwe evenwichten. Het vertrouwen over en weer tussen politiek en burgers heeft nog stevige impulsen nodig. Het CDA wil binden, niet polariseren; zoekt wat gemeenschappelijk is, niet wat verdeelt; wil dienen, niet de lakens uitdelen. Het is meer dan symbolisch dat Heerma’s opvolging een wisseling van de wacht genoemd moet worden, niet een wisseling van de macht. En Enneüs zou wat trots zijn geweest.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-9155
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.