Trottelziekte
Samenvatting
Weleens van het monster Trotteldrom gehoord?
Het is een geheimzinnige plaag die al weer een tijdje geleden door Ollie B. Bommel in hoogsteigen persoon is gesignaleerd op het eiland Trottel. Maar het lijkt naar het vasteland over te waaien. Ook in Nederland is het al gesignaleerd.
Het welvarende, vredelievende, gelukkige en vooral democratische eiland Trottel – een eiland dat niet is achtergebleven, maar vooruitgegaan – wordt van tijd tot tijd getroffen door orkaanachtige vernielingen. Dat neemt zulke epidemische vormen aan dat heer Ollie en Tom Poes te hulp worden geroepen.
Persoonlijke ongelukken doen zich bij de ramp gelukkig niet voor. Gewaarschuwd door een geheimzinnig voorgevoel duiken de bewoners diep weg in holen en gaten zodra het onbestemde, slangachtige monster zich aankondigt. Als de orkaan is uitgewoed, komen de Trottels weer tevoorschijn – om verdwaasd te kijken naar de verwoestingen die zijn aangericht.
Wat blijkt? Je moet Tom Poes zijn om het te ontdekken: de Trotteldrom is niks anders dan een onberedeneerde uitbarsting van ergernis, frustratie en onbehagen van de Trotten zelf. Aangestoken door eigen angst en onzekerheid vormen deze zich onder de oppervlakte om tot een allesvernietigende massa die in grote drommen nietsontziend de eigen beschaving onder de voet loopt. Het is een kennelijke vlaag van regelmatig terugkerende verstandsverbijstering. De Trotten weten niet wat ze doen. Als de rust is weergekeerd, kijken de eilandbewoners bij daglicht verwonderd rond naar wat ze zelf hebben kapotgemaakt.
Vergis ik me als ik in het negativisme, het schouderophalen, de wegwerpgebaren, het cynisme en de zelfkritiek waarmee veel Nederlanders spreken over Nederland – een van de welvarendste, meest democratische en rijkste landen ter wereld – een vleugje van de ‘trottelziekte’ bespeur? Nee, ik wil niet beweren dat ons land af is. Er is nog genoeg te doen. En er zijn nog te veel tekortkomingen, onvolkomenheden, fouten – misstanden, zo men wil – om zelfvoldaan achterover te leunen. Maar waar ik me tegen verzet is het onbestemde gevoel van onbehagen over de Staat van Nederland. Alsof niks deugt; alsof alles zo rot is als een mispel. Al was het alleen maar omdat cynisme zo machteloos maakt, zo verlammend is. Zeker in crisisachtige tijden als deze – tijden die vragen om leiderschap en daadkracht – is een zelfvernietigende kwaal als de trottelziekte fnuikend.
Het eiland Trottel is langs de rand van de afgrond gegaan. Sinds enige tijd gaat het er, na het ingrijpen van heer Ollie en Tom Poes, weer vreedzaam en welvarend toe. Er worden weer volop trottelnoten verkocht. Dat het monster Trotteldrom niet is teruggekeerd, is vooral te danken aan een nuchtere politiek.
Ja, letterlijk nuchter.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-9155
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.