Give us today
Samenvatting
Ons brood gaat dagelijks op tournee.
Het wordt gekneed, gevormd, gebakken, gedeeld en gegeten. Of gestolen en dan gegeten.
Verpakt, vervoerd, verscheept en verdeeld over landen die niet per se in hongersnood verkeren. Brood krijgt door lokale invloeden een exotische identiteit. Een stuk antropologie op het bord van dankbare dorpelingen.
Verse units krijgen de hipsterstempel wanneer gegeten in een bed and breakfast aan de andere kant van de rivier.
Ons brood krijgt het dagelijks zwaar te verduren.
Het is een maaltijd in een gezin dat hecht is. Een snack in een gebroken gezin waar eten schaars is. Het wordt gebroken in kerken en gevriesdroogd voor Himalayagangers.
Het is datgene wat simultaan rijst in dorpse stegen en fabrieksloodsen. Geprepareerd tot eetbare exemplaren op tijdstippen wanneer wij in ruststand verkeren. Het is koolhydraatenergie voorbestemd om akkers om te ploegen de volgende dag. Of om files stressvrij door te komen, een extra volle broodtrommel loerend op achterbank.
Brood verbindt, verbroedert en creƫert een vreemde afstand tegelijk. Een stad die genoeg heeft aan plaatselijke broodverzorgers lonkt niet naar een glimmende broodfabriek (het internationale aanzien ten spijt). Omgekeerd verliezen grote broodbedrijven alles; de buitenwereld een vreemdeling. Maar brood is er. Los van economie, de stand van de maan, de schaalgrootte. Brood is er. Aan de andere kant van de rivier, in dorpen, steden, stegen en bergen, het is daar.
Loerend op de achterbank, klaar om gedeeld te worden, de buitenwereld gelijk aan de binnenwereld.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-9155
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.