Bezinning
Samenvatting
Johan is een lieve, sociale jongen. Kan met iedereen opschieten en kijkt met blijde ogen de wereld in. Totdat Johan voelt dat hij niet voldoet aan wat de juf van hem vraagt: de sommetjes goed maken en de woordjes goed schrijven. Johan doet z’n uiterste best om juf niet teleur te stellen. Maar het lukt niet. Daar moet hij vaak aan denken ’s avonds, maar hij zegt er niets over tegen zijn ouders. Zonder het te kunnen denken, wil hij voorkomen dat ook zij teleurgesteld zijn.
Johan krijgt extra aandacht – interventies noemt de juf dat tegenover zijn ouders – maar zijn leren wordt er niet echt beter van. Johan leert moeilijk en traag, zo is het nu eenmaal.
Johan blijft een lieve jongen, maar hij krijgt een andere oogopslag naar mens en wereld. Het vrolijke is er een beetje af en hij keert in zichzelf. Hij krijgt moeite zich te concentreren. En het lijkt alsof hij z’n interesse kwijt is.
Zijn ouders spreken geregeld met de juf. Ze zien hoe zij Johan probeert te helpen. Maar ze heeft ook andere dingen te doen: er zijn meer kinderen. De scores op de tests geven aan dat hij een grensgeval is. Johan krijgt ondersteuning vanuit het samenwerkingsverband dat zijn school heeft met het speciaal onderwijs. Een arrangement, heet dat.
De ouders praten mee over de manier waarop Johan wordt geholpen. Maar ze hebben het gevoel dat ze ernaast staan en moeten toezien dat Johan een ‘geval’ is geworden. Zien ze op school Johan zelf nog wel? Z’n blijde ogen in ieder geval niet. Die heeft hij niet meer. Behalve als hij met zijn hond speelt.
Johan voelt dat de hond blij is met hem. Precies om wie hij is.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-9155
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.