Mensbeeld van homo economicus te dominant in huidige duurzaamheidsdebat
Samenvatting
De filosoof Bas Haring vindt onze zorgen over natuur en milieu onbegrijpelijk. Het is zinvol om naar aanleiding van twee van zijn recente opzienbarende publicaties de gebruikelijke vooronderstellingen over duurzaamheid kritisch te onderzoeken. Het onderscheid van filosofe Hannah Arendt tussen twee wijzen van in de wereld zijn kan daarbij behulpzaam zijn: het onderscheid tussen arbeiden en werken. Vanuit het perspectief van het arbeiden, dat bij Haring de toon aangeeft, blijven wij gevangen in het paradigma van de economische, al dan niet duurzame, groei. Vanuit het werkend en wonend aanwezig zijn in de wereld ontdekken wij daarentegen een ander begrip van duurzaamheid dan het gebruikelijke.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-9155
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.