Culturele kloof tussen Marokkaanse gezinnen en het onderwijs is groter dan ooit
Samenvatting
De kloof tussen Marokkaanse ouders en het Nederlandse onderwijs lijkt in de afgelopen 35 jaar eerder groter dan kleiner te zijn geworden. Waren de ouders in de periode na de gezinshereniging nog hoopvol gestemd over de kansen van hun kinderen in het onderwijs, nu leeft er onvrede over het culturele klimaat in de Nederlandse samenleving. Toch zullen Marokkaanse ouders veel Nederlanders aan hun zijde vinden als ze een dialoog willen voeren over het gebrek aan structuur, kwaliteit en discipline op scholen, de doorgeschoten gedoogcultuur en de seksualisering van de openbare ruimte.
Literatuur
- Berg-Eldering, Lotty van den (1978). Marokkaanse gezinnen in Nederland. Alphen aan den Rijn; Samsom Uitgeverij.
- Berry, John W. (199 7). Immigration, acculturation and adaptation. Applied Psychology: An International Review, (46 (1), pp. 5-68.
- Eldering, Lotty (2008). Cultuur en Opvoeding (5e druk). Rotterdam; Lemniscaat.
- Entzinger, H. & Dourleijn, E. (2008). De lat steeds hoger: De leefwereld van jongeren in een Multi-etnische stad. Assen; Van Gorcum.
- Hermans, Philip (2004). Contranarratieven van Marokkaanse ouders: een weerwoord op discriminatie, paternalisme en stigmatisering. Migrantenstudies, 20e jaargang, nr. 1, pp 36-53.
- Hooghiemstra, Erna (2003). Trouwen over de grens. Achtergronden van partnerkeuze van Turken en Marokkanen in Nederland. Den Haag; Sociaal en Cultureel Planbureau.
- Koning, Martijn de (2008). De ‘zuivere’ islam. Amsterdam; Bert Bakker.
- Rex, J. (199 1). The political sociology of a multi-cultural society. European Journal of Intercultural Studies, 2(1), pp. 28-44.
- Werdmölder, Hans (1986). Van vriendenkring tot randgroep. Marokkaanse jongeren in een oude stadwijk. Het Wereldvenster.
- Werdmölder, Hans (2005). Marokkaanse lieverdjes. Crimineel en hinderlijk gedrag onder Marokkaanse jongeren. Uitgeverij Balans.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-9155
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.