Lokale aanbieders en loyale ouders: de grenzen van marktwerking in de kinderopvang
Samenvatting
Met de inwerkingtreding van de Wet kinderopvang is een systeem van vraagfinanciering geïntroduceerd. Niet langer beslist de overheid over de groei van het aantal kindplaatsen, maar zijn het veeleer de behoefte van de ouders die via het recht op financiële vergoeding de capaciteitsgroei beïnvloeden. Deze introductie heeft amper tot meer marktwerking geleid. Ouders reageren de keuze eenmaal gemaakt is nauwelijks meer of veranderingen in de prijs of de kwaliteit.
Literatuur
- CPB (Centraal Planbureau) (2007). The impact of market forces on the provision of childcare: insights from the 2005 Childcare Act in the Netherlands. CPB Memorandum 06 March 2007.
- MDW (Rapport MDW Werkgroep Kinderopvang) (1998). Rapport van een werkgroep in het kader van het project Marktwerking, deregulering en wetgevingskwaliteit over de kinderopvang in Nederland. Den Haag: MDW Werkgroep
- MEV (Macro-economische verkenning) (2007). CPB: Den Haag
- Mocan, H.N. (2001). Can Consumers Detect Lemons? Information Asymmetry in the Market for Child Care. National Bureau of Economic Research.
- Plantenga, J., Y. Wever, B. Rijkers en P. de Haan (2005. Arbeidsmarktparticipatie en de kosten van kinderopvang. Economisch Statistische Berichten, 11 maart.
- SEO (Stichting Economisch Onderzoek) (2005). De markt voor kinderopvang in 2004. Amsterdam: Stichting Economisch Onderzoek
- WBK (Wet Basis voorziening Kinderopvang) (2002). Regeling met betrekking tot tegemoetkomingen in de kosten van kinderopvang en waarborging van de kwaliteit van kinderopvang (Wet Basisvoorziening Kinderopvang). Memorie van Toelichting. Tweede Kamer, vergaderjaar 2000- 2002, 28447, nr. 3.
- Waarborgfonds kinderopvang (2006). Sector rapport kinderopvang 2006. Eindhoven: Waarborgfonds kinderopvang.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-9155
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.