De goede kanten van het slechte
Samenvatting
‘Waar is klimaatverandering goed voor?’, zo vraagt de Duitse socioloog Ulrich Beck zich af in het gelijknamige hoofdstuk uit het postuum verschenen boek De metamorfose van de wereld. Een metamorfose duidt op een toestand waarin zekerheden vervliegen. Volgens hem kan klimaatverandering een bron van hoop zijn, omdat de noodzaak om het neoliberalisme te overwinnen hierdoor duidelijk wordt. Ook komen er nieuwe vragen rond verantwoordelijkheidsverdeling op, waarbij degenen die verantwoordelijkheid uit de weg gaan, de verliezers van morgen zijn. Bovendien ontstaan er nieuwe vragen rond kosmopolitische gerechtigheid en verdiepen kennis van en aandacht voor de natuur zich. Op verschillende manieren kan schending van het ‘heilige’ antropologische schokken teweegbrengen die aanleiding geven tot een sociale catharsis en tot het ontstaan van nieuwe sociale praktijken.

Ulrich Beck De metamorfose van de wereld Utrecht: Klement | 2018 | 280 pp. | € 34,99
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-9155
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.