Propaganda is van alle tijden
Samenvatting
In een compact overzicht neemt historicus Han van der Horst de lezer mee door de geschiedenis van nieuws, propaganda en journalistiek. Veel mensen mogen dan opeens in de ban zijn van ‘nepnieuws’, maar wie zijn geschiedenis kent weet dat met name machthebbers altijd al hun eigen versie van de werkelijkheid hebben willen geven. Neem Julius Caesar, die in De Bello Gallico veldheer en journalist tegelijk was van de oorlog in Gallië. Iedereen begrijpt wat dat met de waarheid doet. Van der Horst gaat de hele wereldgeschiedenis langs, van de oude Grieken via de kruistochten tot Joseph Goebbels, die de meester van de oorlogspropaganda werd. Aan het slot geeft de auteur tips om zelf nepnieuws te maken, in de veronderstelling dat dit je wapent tegen echte onzin. Het boek eindigt met een pleidooi om het hoofd koel te houden.

Han van der Horst Nepnieuws. Een wereld van desinformatie. Schiedam: Scriptum | 2018 | 310 blz. | € 17,95.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-9155
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.