Bezinning
Samenvatting
Volgens de UNHCR hebben tussen april 2011 en augustus 2015 een kleine 430.000 Syriërs asiel gezocht in Europa. En het aantal groeit nog steeds. In Europa is veel bereidheid ze op te nemen, maar er is ook bezorgdheid of de landen de opname van zoveel mensen wel aankunnen. Bij alle leed, alle verdriet, alle zorgen, zit er ook nog iets positiefs aan de stroom asielzoekers: ze komen namelijk het liefst onze kant op. Mensen die op de vlucht slaan, weg van geweld, onderdrukking en armoede, willen niet naar Saoedi-Arabië, Rusland of China. Als je vrede, vrijheid en welvaart zoekt, ga je naar Europa.
Paus Franciscus sprak eind september het Amerikaanse Congres toe. Hij sprak ook over het migratievraagstuk. Ik vertaal maar vrij: ‘Wij moeten hen beschouwen als personen, hun gezicht zien en luisteren naar hun verhalen. (…) We moeten een antwoord vinden dat humaan is, rechtvaardig en broederlijk. We moeten de verleiding weerstaan die tegenwoordig algemeen is: om ons af te wenden van alles wat problemen oplevert. Laat ons de gulden regel voor ogen houden: doe aan anderen zoals jij zou willen dat zij aan jou doen (Mattheüs 7:12).’ Deze regel geeft volgens de paus een duidelijke richting: ‘Laat ons anderen met dezelfde passie en compassie behandelen als waarmee wijzelf behandeld zouden willen worden. Laat ons voor anderen dezelfde mogelijkheden zoeken als die wij voor onszelf zouden willen. Met andere woorden: als wij veiligheid willen, laat ons dan veiligheid geven; als wij leven willen, laat ons dan leven geven; als wij kansen willen, laat ons dan kansen geven.’
Ik vertaal dat maar op twee manieren: ten eerste moeten we ons blijven inzetten voor internationale gerechtigheid, mensenrechten, ontwikkeling, vrede, veiligheid. In eigen land en waar we elders in de wereld maar kunnen. Ten tweede: asielzoekers weten wat onrecht, onderdrukking, oorlog en armoede is. Het is mogelijk dat we onder hen de grootste bondgenoten vinden. Wie zoekt? Wie pikt dat op? Wie maakt gebruik van hun talenten?
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
ISSN 0167-9155
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.